Lansdowne House, Stanley Green Business Park, SK8 6QL
Monday - Friday: 08:00-17:00
0161 486 6300

Knowsley Leisure Centre

ACS Construction Group > Portfolio > Leisure > Knowsley Leisure Centre

Project Detailsx

Client:Balfour Beatty
Duration:5 Months
Value:£721,000 approx
Year Completed:2014
Category:Leisure

Project Overviewx

ACS was employed on site to complete the external works, drainage systems and ducting and chamber construction of the Knowsley Leisure centre. Additional to this ACS was then awarded the construction of the new Knowsley Velodrome and then a separate car park.

ACS was awarded the Leisure centre works with only 6 weeks left to the handover of the project with time constraints and logistics making it an intense period. Through different teams both working during the normal working day and also out of hours ACS managed to ensure the principle contractor achieved Practical Completion. This was achieved whilst ensuring no health and safety or quality standards were compromised.

The works for the Leisure centre consisted of the drainage including the construction of a pumping station, rising main, general site drainage and gullies. Reduce dig excavation, stone fill, kerbs, edgings and paving as well as duct work and chambers.

The Knowsley Velodrome project was then awarded with an eight week contract. Again out of hours working was required to hit a critical date for a specialist tarmac to complete the Velodrome. The works consisted of concrete slabs on both radius and inclines. Additional to this was both kerbs and edgings and stone fill for external and internal tracks. ACS also installed ducting, lighting column bases, and drainage in this contract including land drainage and interceptor units.

Once the Velodrome was completed ACS was awarded an extension to the existing car park. The works differed from a traditional car park in that they included a surface water sustainable management system. This comprised in one half a channel system which flowed in to a geo cellular system. At the other half the water was retained using a granular sub base wrapped in a geo membrane and fleece. Additional to these works was various drainage, ducting and path ways.